Најновите објави

Како да инсталирате XanMod Kernel на Fedora 37/36/35

Како да инсталирате XanMod Kernel на Fedora Linux

За оние кои сакаат да ги надградат своите системи на најновиот Linux Kernel, XanMod се покажа како непроценлив ресурс. Бесплатна алтернатива на Linux Kernel со отворен код за општа намена, корисна е за корисниците кои сакаат да ги добијат најновите функции и подобрени перформанси на повеќе…

Прочитај повеќе

Како да инсталирате Liquorix Kernel на Fedora 37/36/35

Како да инсталирате Liquorix Kernel на Fedora Linux

Кернелот Liquorix е алтернатива за акциите на кернелот испорачани со Fedora Linux. Идеално прилагоден за различни задачи, тој е идеален за гејмери, стримери и сите на кои им е потребна ултра ниска латентност. Доаѓа со сопствени поставки и бројни нови функции дизајнирани да ги зголемат перформансите…

Прочитај повеќе

Како да инсталирате Krita на Fedora 37/36/35

Како да инсталирате Krita на Fedora Linux

Krita е неверојатна алатка за секој кој бара програма за дигитално сликање и манипулација со слики. Од студенти до професионалци, Krita нуди моќни, но лесни за користење функции и функции што го прават создавањето зачудувачки слики многу поедноставно. Исто така, неговата широка палета на поддржани платформи…

Прочитај повеќе

Како да инсталирате VSCodium на Fedora 37/36/35

Како да инсталирате VSCodium на Fedora Linux

VSCodium е совршен избор за веб-програмери и софтверски инженери кои бараат уредувач на код со отворен код. Го користи истото корисничко искуство како Microsoft Visual Studio Code, нудејќи целосен пристап до неговиот изворен код кој се одржува на GitHub и лиценциран според MIT…

Прочитај повеќе

Како да инсталирате Google Chrome на Ubuntu 22.10/22.04/20.04

Како да инсталирате Google Chrome на Ubuntu Linux

Chrome е изграден на проектот Chromium со отворен код. За оние кои досега не слушнале за Chromium, тоа е бесплатен софтверски проект со отворен код развиен од Google. Достапен е за Windows, Mac OS X, Linux и Android и работи добро на…

Прочитај повеќе

Како да инсталирате Avidemux на Ubuntu 22.10/22.04/20.04

Како да инсталирате Avidemux на Ubuntu Linux

Avidemux е бесплатна софтверска програма со отворен код дизајнирана специјално за нелинеарно уредување и транскодирање видео. Поддржува многу типови датотеки, вклучувајќи AVI, MPEG-датотеки компатибилни со DVD, MP4 и ASF, користејќи различни кодеци. Avidemux има широк спектар на функции што му овозможуваат да се натпреварува…

Прочитај повеќе

Како да се надградите на Linux Mint 21.1 „Vera“

Како да се надградите на Linux Mint 21.1 Vera

Следното упатство ќе ве научи како да се надградите на Linux Mint 21.1, со кодно име Vera од Linux Mint 21.0, Vanessa, користејќи го терминалот со CLI команди. Тимот на Linux Mint не го препорачува овој метод, но тој работи добро за вашиот стандарден…

Прочитај повеќе

Како да го надградите Apache на Ubuntu 22.04/20.04

Како да го надградите Apache на Ubuntu Linux

Претпоставувајќи дека користите Ubuntu LTS, најверојатно користите Apache верзија која често е постара од вистинската стабилна од Apache Foundation. Со користење на постара верзија на Apache, пропуштате нови функции и подобрувања кои имаат…

Прочитај повеќе

Како да инсталирате PHP 7.4 на Fedora 37/36/35

Како да инсталирате PHP 7.4 на Fedora Linux

PHP 7.4 е последното мало издание на серијата 7. x. Најновата верзија воведе неколку важни карактеристики и ажурирања, вклучувајќи оператори за распространување во низи, стрелки во декларации за функции, совети за типови за додатоци за својства, оператор за спојување нула, класи што може да се вчитаат и многу ...

Прочитај повеќе

Како да инсталирате NVIDIA драјвери на CentOS 9/8 Stream

Како да инсталирате драјвери за Nvidia на CentOS Stream

Кога станува збор за двигателите за графика за видео картичките NVIDIA, постојат две главни опции: комерцијални/со отворен код драјвери NVIDIA или драјвери со отворен код Nouveau. Што е најважно, возачите на Nouveau се совршено прифатливи; сепак, ако го користите вашиот систем Линукс за активности кои бараат високи перформанси…

Прочитај повеќе

Како да инсталирате Videomass на Ubuntu 22.10/22.04/20.04

Како да инсталирате Videomass на Ubuntu Linux

Videomass е одлична алатка за секој кој треба да работи со видео датотеки, а корисничкиот интерфејс е интуитивен и лесен за користење, што го прави совршен за почетници. Videomass исто така нуди многу функции за понапредните корисници, вклучително и спојување видеа, креирање претходно поставени,…

Прочитај повеќе

Како да инсталирате GIT на Ubuntu 22.10/22.04/20.04

Како да инсталирате Git на Ubuntu Linux

Git е бесплатен и дистрибуиран систем за контрола на верзии со отворен код, дизајниран да управува со сè, од мали до обемни проекти брзо и ефикасно. Git е лесен за учење и има мал отпечаток со молскавично брзи перформанси. Ги надминува алатките за SCM како Subversion или CVS…

Прочитај повеќе

Како да инсталирате ClamAV на Fedora 37/36/35

Како да инсталирате ClamAV на Fedora Linux

ClamAV е разноврсна и моќна антивирусна алатка која може да заштити од таков злонамерен софтвер. Една од неговите најважни употреби е на серверите за пошта, кои можат да ги скенираат дојдовните е-пошта за вируси и други закани. Сепак, може да се користи и на датотека…

Прочитај повеќе

Како да инсталирате VSCodium на Ubuntu 22.10/22.04/20.04

Како да инсталирате VSCodium на Ubuntu Linux

VSCodium е уредувач на код базиран на верзијата со отворен код на Visual Studio Code (VSCode) на Microsoft. Изворниот код за VSCodium може да се најде на GitHub и е лиценциран под лиценцата MIT. Ова значи дека ќе остане бесплатна за користење, под услов…

Прочитај повеќе

Како да инсталирате Beekeeper Studio на Ubuntu 22.10/22.04/20.04

Како да инсталирате Beekeeper Studio на Ubuntu Linux

Beekeeper Studio може да биде совршено за лесен за употреба и сеопфатен преден дел со електронски GUI за управување со базата на податоци. Овој GUI на база на податоци со отворен код може лесно да се поврзе со која било MariaDB или Postgres и работи добро заедно со популарните бази на податоци како што се MySQL, CockroachDB, Amazon Redshift, SQLite и…

Прочитај повеќе